Visie op kwaliteit
Onze visie op onderwijskwaliteit kan worden samengevat als een drie-eenheid: goed onderwijs, aantoonbaar en steeds beter. Uiteraard gekoppeld aan de kerntaak die we als onderwijs hebben: kwalificatie (1), socialisatie (2), allocatie (3) en selectie met gelijke kansen.
Goed onderwijs Binnen het Clusius College halen we eruit wat erin zit. Het gaat bij ons om goed onderwijs, overal en in elke leersituatie. Goed onderwijs betekent bij ons het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en (beroeps)houding met aandacht voor de talenten en de unieke persoonlijkheid van de leerling en student. Goed onderwijs waarin vorming in normen, waarden en tradities voor ons belangrijk is, de leerlingen, studenten en medewerkers plezier hebben en wat uitgevoerd wordt in een kleinschalige setting. Goed onderwijs wordt bij ons verzorgd door betrokken docenten en instructeurs samen met onderwijsassistenten. Leerlingen en studenten zitten bij ons in een klas of (praktijk)groep en leren en ontwikkelen in een veilige, inspirerende en uitdagende leer- en werkomgeving samen met en van elkaar.
Aantoonbaar We willen laten zien dat we goed onderwijs verzorgen. Onze onderwijskwaliteit moet daarom aantoonbaar zijn. Dit doen we door resultaten te meten, zichtbaar te maken en te vergelijken. Hierbij willen we niet alleen voldoen aan de basiskwaliteit, maar ook aantonen dat we als Clusius College excelleren op voor ons belangrijke punten, onze eigen ambities in onze actielijnen. Elke dag een beetje beter We zijn een lerende organisatie en willen het elke dag een beetje beter doen. We werken er daarom gezamenlijk aan om binnen het Clusius College onze onderwijskwaliteit continu te verbeteren. Het eigenaarschap ligt daarvoor zoveel mogelijk in de teams, maar goede kwaliteit bereiken we door samen te werken en vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
(1) Kwalificatie: het onderwijs brengt leerlingen en studenten kennis, houdingen en vaardigheden bij die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt en de samenleving en bij de mogelijkheden en talenten van leerlingen en studenten. (2) Socialisatie: het onderwijs draagt bij aan de verwerving van de sociale en maatschappelijke competenties die nodig zijn om optimaal te kunnen deelnemen en bijdragen aan de samenleving (3) Allocatie: leerlingen en studenten volgen een onderwijsloopbaan die past bij hun mogelijkheden en talenten én bij de arbeidsbehoeften van de samenleving.