Denkkader kwaliteitszorg

Onderstaand denkkader gebruiken we als kapstok voor ons kwaliteitsbeleid. Dit denkkader helpt om balans te vinden en houden in ons kwaliteitsdenken. Daarmee voorkomen we een nauwe focus op rendementsdenken. Ook voorkomen we ons juist te verliezen in alle ontwikkelingen.

Onderwijs heeft enerzijds te maken met in control zijn: monitoring van, verbetering van en verantwoording over de basiskwaliteit. Anderzijds is er de ontwikkelkant: de kant van leren en innoveren. Onderwijs gaat over het collectief en het individu. Een organisatie heeft als geheel een kracht en een ambitie of strategie. Maar het zijn de mensen in de organisatie die die kracht en ambitie in de praktijk brengen. En die mensen hebben ook ieder hun eigen talent en ambitie. Hoe verbind je de verschillende werelden? Hoe benut je de belangen van beide? Zonder de een dominant over de ander te laten zijn. En op zo’n manier dat de belangen – die op onderdelen gelijkgericht zijn, maar op andere onderdelen mogelijk tegengesteld – elkaar verdragen en versterken. In dat samenspel gebruiken we dit denkkader. Binnen dit denkkader maken we onderscheid tussen twee assen: collectief – individu en control – innovatie. As collectief – individu

  • Bij deze as wordt onderscheid gemaakt tussen het collectief (vak/team/vestiging/hele Clusius College) en de individuele medewerker waar het Clusius College op bouwt.
  • De uitdaging is om het collectief en het individu met elkaar te verbinden; verbinding tussen de strategische doelstellingen van het Clusius College en de kracht en inzet van de individuele medewerker. Dit is een continu proces, immers veranderende omstandigheden (bijv. veranderend leerlingaantal) leiden tot andere strategische en haalbare doelen. Daarnaast veranderen ook medewerkers, niet alleen in aantal personen met kwaliteiten waar we op kunnen bouwen, maar ook de ambities en ontwikkeling van medewerkers staat niet stil. Dat maakt dat het een continu proces is om het collectieve en individuele met elkaar te verbinden om kwaliteit te blijven leveren en te ontwikkelen.

As control – innovatie

  • Bij deze as wordt onderscheid gemaakt tussen ‘control’ (linkerzijde) en ‘ontwikkeling’ (rechterzijde). Het gaat om het verschil tussen beheersen (links) en stimuleren en faciliteren (rechts).
  • Aan de linkerkant gaat het bij control om het leveren van de basiskwaliteit (wet, externe normen, eigen kpi’s, lesbezoeken, systeem, data). Uitgangspunten hierbij zijn: systeemgericht, gericht op foutbeperking, vergelijken, benchmark, analyse, focus op wat behoeft aandacht. Aandachtspunten hierin worden vastgelegd in onze verbeterlijnen.
  • Aan de rechterzijde gaat het bij ontwikkeling om het leveren van kwaliteit boven de basiskwaliteit, ook wel de eigen aspecten van kwaliteit. Hierbij gaat het om visie, waar willen we naartoe met de organisatie. Uitgangspunten hierbij zijn: focus op het positieve, sterkte, dialoog, mensgericht, fouten maken mag, experimenteren en ambiëren. Deze ontwikkelingen worden vastgelegd in onze actielijnen.
  • De linkerzijde en rechterzijde vullen elkaar aan en hebben beide onze focus. Eenzijdige focus op een zijde volstaat niet. Immers, de linkerzijde levert de basis van waaruit ontwikkeld kan worden, voor echt nieuwe ontwikkelingen is de rechterzijde nodig en kan je niet volstaan met alleen handelen aan de linkerzijde. Met behulp van dit denkkader baseren we onze kwaliteitszorg niet alleen op onze monitoring en verbetering van de basiskwaliteit en de verantwoording daarover. Het gaat ook over de ontwikkelrichting die we kiezen en de stappen die daartoe worden gezet. Onze beleidscyclus is gekoppeld aan dit kwadrant. Verbeterlijnen zijn gerelateerd aan het linkerdeel, actielijnen aan het rechterdeel. Monitoring en verantwoording vindt op beide vlakken plaats. We realiseren ons dat de verschillende kwadranten (verschillende perspectieven) wat anders vragen van medewerkers en leidinggevenden. Met dit kwadrant wordt ook de link gelegd met het (strategische) personeelsbeleid. De onderste zijde van het kwadrant richt zich immers op de individuele medewerker met daarnaast koppeling met het collectief van de organisatie. De kwaliteit van het Clusius College wordt immers bepaald door de mensen die er werken en hun gedragingen. Vanuit deze opzet werken we niet alleen aan een beschrijving van het systeem (beleidscyclus en onderdelen kwaliteitsbeleid, papieren beschrijving), maar ook aan de daadwerkelijke uitvoering hiervan (kwaliteitscultuur).