Hoe nu verder

In de leidraad zijn verschillende onderdelen van de kwaliteitscyclus beschreven. Bij het opstellen hiervan en het ophalen van input constateerden we dat er nog een aantal zaken zijn waarvan het goed is om verder met elkaar te bespreken.

Bespreekpunten algemeen -> deze punten worden meegenomen in de tussenevaluatie die in het voorjaar van 2022 plaatsvindt

  • Verantwoording totaalbeeld instelling: hoe we het totaalbeeld op instellingsniveau vormgeven (in de instellingsrapportage?) is nog niet helemaal scherp, wellicht totaaloverzicht kpi’s en totaalbeeld o.b.v. strategische doelstellingen in MJP, nu zijn vooral de onderdelen daarvan belegd en komen terug in kwartaalrapportages. Totaalbeeld in bijv. instellingsrapportage en jaarverslag zou hierin kunnen helpen. Het gaat bij een instellingsbreed beeld niet alleen om de onderwijskwaliteit bij opleidingen, maar ook over de kwaliteit van bijvoorbeeld staf en ondersteunende diensten en hele sectoren én de samenhang tussen al deze onderdelen. Nog afstemmen hoe we hiermee om willen gaan.
  • SWOT: welke positie heeft een SWOT in de kwaliteitscyclus? Deze maakte eerder onderdeel uit van het VOP (meerjarenvestigingsplan). Dit punt nemen we in ieder geval mee bij de tussenevaluatie van de beleidscyclus die in het voorjaar van 2022 plaatsvindt.
  • Frequentie kwartaalrapportages: de wens is uitgesproken door de DR om na te gaan of het aantal kwartaalrapportages verminderd kan worden. Het CvB neemt hierover een besluit.
  • Tussenevaluatie beleidscyclus: op welke wijze geven we vorm aan de tussenevaluatie die in he voorjaar van 2022 plaatsvindt?
  • Koppeling met andere visies: in deze leidraad wordt verwezen naar het meerjarenplan met de visie op onderwijs en visie op werkgeverschap. Vanuit deze visies zijn andere visies opgesteld die ook een link hebben met de kwaliteitscyclus. Denk aan de visie op examinering mbo, visie op toetsing vmbo, maar ook bijv. een visie op onderzoek. Hoe verweven we deze visies en maken we zichtbaar welke visies er zijn? Voor de koppeling van deze leidraad met de visie op examinering mbo zijn achterin dit hoofdstuk een aantal punten opgenomen waarvan nog besproken dient te worden of deze een plek krijgen in deze leidraad of dat deze op een andere wijze inzichtelijk zullen zijn (zie kopje examinering mbo hieronder).

Bespreekpunten mbo -> deze punten worden geagendeerd in MT mbo Voor het mbo is de leidraad in maart 2021 besproken in het MT mbo. De feedback die daar is opgehaald is verwerkt. Ook Cinop heeft de leidraad doorgenomen en voorzien van feedback. Daarnaast heeft de feedback van het MT mbo een aantal punten opgeleverd waarvan het goed is om deze verder met elkaar te bespreken in het MT mbo. Denk daarbij aan:

  • Wens TL’s om verwijzing op te nemen waar informatie over kpi’s terug te vinden is, zodat overzicht opleidingsdata (en duidingsgesprek) goed voorbereid kan worden. Wat is hiervoor een handige manier? In de vorm van bijv. bespreking/training of naslag (bijv. geïntegreerd in overzicht opleidingsdata of kwartaalrapportage)?
  • Gesprekken met klankbordgroep studenten, CSR, klankbordgroep bedrijfsleven (hoe voeren we deze gesprekken, wat willen we dat deze opleveren, handvatten, format, voorbeeldvragen, verslaglegging)
  • Hoe zorgen we voor verbinding van specifieke teams met het totaal? Denk daarbij aan BPV, AVO en crebo’s die door meerdere teams verzorgd worden. Maar denk ook aan leren van en met elkaar, verbinding tussen teams onderling en verbinding met het brede beeld.
  • Hoe komen we tot een daadwerkelijke kwaliteitsslag in teams? Wanneer is iedereen kwaliteitsbewust? Hoe weten we of we de goede dingen doen? Wanneer is het goed genoeg? Hoe weten we dat?
  • Is helder genoeg wie wanneer wat doet en waarvoor verantwoordelijk is? (misschien is dit wel ondervangen nu het hoofdstuk over verantwoordelijkheden wat is uitgebreid)
  • Welke behoefte is er voor aanvullende richtlijnen, formats, verslaglegging e.d.? Welke begrippen verdienen nog verduidelijking/verdere uitwerking?

Bespreekpunten vmbo -> achter elk punt is aangegeven hoe dit vervolg krijgt Voor het vmbo is de leidraad in juni 2021 besproken in een thema-DR. De feedback die daar is opgehaald is verwerkt. Ook een aantal teamleiders heeft de leidraad doorgenomen en voorzien van feedback. Daarnaast heeft de feedback een aantal punten opgeleverd waarvan het goed is om deze verder met elkaar te bespreken in de DR. Denk daarbij aan:

  • Duidingsgesprekken: eerste ervaringen opdoen in het vmbo voor in het voorjaar van 2022. Vervolgens meenemen in tussenevaluatie.
  • Overzicht opleidingsdata: starten met werken met deze overzichten en kijken wat werkt en of dit meerwaarde heeft. Deze koppelen aan de notitie over de resultaten die in november 2021 in de DR wordt ingebracht.
  • Auditsystematiek vmbo: nader uitwerken in schooljaar 2021-2022. Dit in een subgroep verder uitwerken na voorjaar 2022.
  • Zelfevaluatie: nog met elkaar bespreken hoe deze systematiek in te zetten en hoe eigen doelen/speerpunten/actie- en verbeterlijnen hierin mee te nemen naast/binnen de inspectie-indicatoren. Dit in een subgroep verder uitwerken na voorjaar 2022.
  • Kwaliteitskalender voor ‘staande processen’: bespreken hoe we hier vorm aan willen geven als hulpmiddel bij borging van structurele processen. Dit in een subgroep verder uitwerken na januari 2022.
  • Leskwaliteit: bespreken wat we verstaan onder een goede les en dit verwerken in de kwaliteitscyclus. Dit in een subgroep verder uitwerken na voorjaar 2022.

Examinering mbo -> deze punten worden meegenomen in de tussenevaluatie die in het voorjaar van 2022 plaatsvindt

  • Koppeling met visie op examinering mbo en leidraad aanbrengen?
  • O.a. feedback gekregen om de volgende punten te verwerken: o Kpi’s, bijv. aantal niet geslaagden (dippers) en gemiddeld behaalde cijfers per onderdeel/per vak/per vestiging. o Binnen het Clusius College heeft ook de examencommissie een zelfevaluatie systeem ontwikkeld. (indertijd met CINOP ontwikkeld). o Gesprekken van examencommissie mbo: Vijf keer per jaar vind er gesprek plaats tussen examencommissie en CvB Vijf keer per jaar vind gesprek plaats tussen examencommissie en directeuren Vier keer per jaar vind overleg plaats tussen de werkorganisatie en EC. o De onderwijsteams maken jaarlijks een evaluatieverslag examinering ten behoeve van het jaarverslag examinering. o Jaarlijks maakt de examencommissie een jaarverslag examinering en levert die aan het CvB. Het CvB draagt zorg voor in- en externe deling van het jaarverslag examinering van de EC.