Kwaliteitszorg-systeem

Om onze kwaliteit te bewaken en steeds verder te ontwikkelen werken we met een kwaliteitszorgsysteem. Ons kwaliteitszorgsysteem is een geheel van activiteiten die we ondernemen om te voldoen aan onze visie op kwaliteit, dus het verzorgen van goed onderwijs, onze resultaten aantoonbaar te maken en continu te verbeteren. Kwaliteitszorg kent dus meerdere functies:

  • communicatie over de kwaliteit met alle betrokken belanghebbenden;
  • sturen op en realiseren van onderwijsverbetering en/of behoud van dat wat al goed is;
  • het tijdig signaleren van risico’s;
  • verantwoording afleggen.

PDCA Ons kwaliteitszorgsysteem is gebaseerd op de PDCA-cyclus. Alle instrumenten die behoren tot het kwaliteitszorgsysteem van het Clusius College zijn gebaseerd op de systematiek van de PDCA-cyclus. Wij nemen systematisch de volgende stappen en ontwikkelen hiermee op doelgerichte wijze de kwaliteit van onze scholen en medewerkers.

Instellingsniveau en mbo-breed niveau (grote cyclus)

Plan Vaststellen van kwaliteitseisen en doelen. De kwaliteitseisen staan beschreven in het waarderingskader van de inspectie en de doelen staan beschreven in het meerjarenplan. Het meerjarenplan bevat uitgangspunten die bepalend zijn voor de activiteiten van onze organisatie voor de komende 4 jaar.

  • Plan Vaststellen van kwaliteitseisen en doelen. De kwaliteitseisen staan beschreven in het waarderingskader van de inspectie en de doelen staan beschreven in het meerjarenplan. Het meerjarenplan bevat uitgangspunten die bepalend zijn voor de activiteiten van onze organisatie voor de komende 4 jaar.
  • Do Realiseren van kwaliteitseisen en de doelen door het uitvoeren van de plannen.
  • Check Meten en controleren of de kwaliteitseisen en doelen in voldoende mate gerealiseerd worden. Dit wordt gemeten met behulp van diverse monitorinstrumenten, waaronder kwartaalrapportages en instellingsrapportages. o Gedurende de beleidsperiode van 4 jaar, worden de actie- en verbeterlijnen die terug te vinden zijn in het meerjarenplan geüpdatet aan de hand van de kwartaalrapportages van de vestigingen. o Elk kwartaal wordt er door de directeuren een kwartaalrapportage opgeleverd waarin gereflecteerd wordt op de actie- en verbeterlijnen en verschillende kpi’s. Basis daarvoor is het overzicht opleidingsdata dat door het team gevuld wordt.
  • Act Wat goed gaat vasthouden (borgen) en actie- en verbeterlijnen formuleren voor punten die beter kunnen (actielijn) of moeten (verbeterlijn).

Kleine cyclus mbo: Teamniveau* Kleine cyclus vmbo: Vestiging/teamniveau

Plan Vaststellen van kwaliteitseisen en doelen. De kwaliteitseisen staan beschreven in het waarderingskader van de inspectie en de doelen staan beschreven in het team meerjarenplan. Het team meerjarenplan bevat uitgangspunten die bepalend zijn voor de activiteiten van het team voor de komende twee jaar en zijn gerelateerd aan de vestigingsbrede actie- en verbeterlijnen en het Clusiusbrede meerjarenplan. Naast de inzet op ontwikkelingen (actielijnen) en verbeteringen van de basiskwaliteit (verbeterlijnen) wordt ook ingezet op het goed blijven uitvoeren van alle staande, reguliere processen (grondplaat/ OGW kalender kan hierin een rol spelen).

Do Realiseren van kwaliteitseisen en de doelen door het uitvoeren van de plannen. Het gaat hierbij zowel om het behouden van de basiskwaliteit (reguliere, staande processen en indien nodig verbeterlijnen) als uitvoeren van de ontwikkelingen (actielijnen).

Check Meten en controleren of de kwaliteitseisen en doelen in voldoende mate gerealiseerd worden. Dit wordt gemeten met behulp van diverse monitorinstrumenten, waaronder de reguliere overzichten opleidingsdata.

  • Minimaal drie keer per jaar levert een team een ingevuld overzicht opleidingsdata aan bij de directeur als basis voor de kwartaalrapportage die voor de vestiging wordt opgesteld. Op die manier is er continu een beeld over een groot gedeelte van de kpi’s en de stand van zaken van de actie- en verbeterlijnen.
  • Voorafgaand aan elke kwartaalrapportage vindt een duidingsgesprek plaats tussen de directeur en de teamleider. In het duidingsgesprek staat het overzicht opleidingsdata en de voortgang van actie- en verbeterlijnen centraal.
  • Elke twee jaar voert een team een zelfevaluatie uit.
  • Daarnaast vindt elk jaar een bedrijfsvoeringsaudit plaats en eens in de drie jaar een audit op het gehele waarderingskader (onderwijs, kwaliteitsborging, examinering).
  • Teams houden middels lesobservaties zicht op de leskwaliteit.
  • Daarnaast voert het team diverse gesprekken met bedrijfsleven, studenten(raad), leerlingen(raad) en/of ouderraad.
  • Om de PDCA-cyclus van de reguliere, staande processen in beeld te hebben en houden kan gebruik gemaakt worden van bijv. de grondplaat / OGW kalender.

Act Wat goed gaat vasthouden (borgen) en actie- en verbeterlijnen formuleren voor punten die beter kunnen (actielijn) of moeten (verbeterlijn). *Bij teamniveau wordt misschien in eerste instantie uitgegaan van opleidingsteams. Dat zijn echter niet de enige teams die we hebben, denk aan BPV/AVO, maar ook aan crebo’s die op meerdere plaatsen worden aangeboden. Ook daarbij gaat het om realiseren van kwaliteitseisen en doelen. Daarnaast is het zaak om alert te blijven op hoe het totaalbeeld van kwaliteit in beeld blijft.