Jouw mbo-opleiding
Een mbo-opleiding bestaat grofweg uit vijf onderdelen:
- beroepsgericht onderwijs;
- beroepspraktijkvorming;
- algemeen vormend onderwijs;
- studieloopbaanbegeleiding en burgerschap;
- keuzedelen.
Elke opleiding is beschreven in een landelijk, wettelijk vastgesteld document: het kwalificatiedossier. In het kwalificatiedossier staat voor één of meerdere mbo-beroepen beschreven wat je moet kennen en kunnen aan het eind van je beroepsopleiding.
Alle kwalificatiedossiers vind je hier.
Beroepsgericht onderwijs
Zoals we eerder aangaven, wordt in het kwalificatiedossier van je opleiding beschreven wat je moet kennen en kunnen aan het eind van je beroepsopleiding. Dit gebeurt aan de hand van kerntaken en werkprocessen. Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren omdat ze in de beroepssituaties veel voorkomen. Kerntaken zijn opgebouwd uit werkprocessen die we het best kunnen omschrijven als afgebakende beroepsactiviteiten binnen een kerntaak.
Beroepspraktijkvorming
Tijdens de theorie- en praktijklessen brengen de docenten je de kennis en vaardigheden bij zodat je aan het einde van de opleiding alle kerntaken en werkprocessen beheerst. Alleen het volgen van lessen is hiervoor niet genoeg. Er wordt van een beginnend beroepsbeoefenaar namelijk verwacht dat hij de nodige ervaring heeft opgedaan in de praktijk. Beroepspraktijkvorming (bpv), ook wel stage genoemd, biedt in het mbo uitkomst. Tijdens de bpv werk je onder begeleiding van een praktijkopleider op een erkend leerbedrijf aan deze kerntaken en werkprocessen. Bij veel opleidingen is het ook mogelijk om een bpv in het buitenland te volgen.
Voor bpv moet je met minimaal een voldoende beoordeeld worden, wil je slagen. Met andere woorden: bpv is een diploma-eis. Meer informatie over bpv lees je in de bpv-gids.
Algemeen vormend onderwijs (AVO)
Taal en rekenen zijn erg belangrijk binnen het mbo. Je hebt er elke dag mee te maken. Daarom volg je naast het beroepsgericht onderwijs ook algemeen vormend onderwijs (AVO). AVO omvat altijd de vakken Nederlands en rekenen en voor de niveau 4-opleidingen ook Engels.
Studieloopbaanbegeleiding en burgerschap
Studieloopbaanbegeleiding helpt studenten bij het maken van de juiste beroeps- en/of opleidingskeuze. Het gaat erom dat je tijdens en door middel van jouw leerproces meer inzicht krijgt in je kwaliteiten en ambities. Zo kan een beroepskeuze vroegtijdig bevestigd, aangescherpt of bijgesteld worden en kun je jouw kwaliteiten en ambities optimaal ontplooien in een meer passende leeromgeving. Reflectie op ervaringen en gemaakte keuzes is hierbij een belangrijk middel. Er worden vijf loopbaancompetenties benoemd die nodig zijn om invloed uit te kunnen oefenen op de eigen loopbaan, namelijk capaciteitenreflectie (waar ben ik goed in?), motievenreflectie (wat wil ik?), werkexploratie (hoe kan mijn werkplek eruitzien?), loopbaansturing (hoe maak ik keuzes?) en netwerken (hoe leg en onderhoud ik contacten op de arbeidsmarkt?).
Het onderdeel burgerschap bereidt je voor op volwaardige deelname aan de maatschappij en het goed kunnen functioneren in een beroep. De vaardigheden, houding en kennis die daarbij horen, zijn beschreven in vier aspecten: politiek-juridisch, economisch, sociaalmaatschappelijk en vitaal burgerschap.
Keuzedelen
Keuzedelen zijn een verbreding of verdieping van jouw opleiding. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Welke keuzedelen Vonk aanbiedt lees je in de keuzedelengids.
Het keuzedeel is een verplicht onderdeel binnen de mbo-opleiding. De examenresultaten wegen mee in het behalen van het diploma
Onderwijs- en examenreglement
In de Onderwijs- en examenregeling (OER) staat informatie over de opzet en uitvoering van onderwijs en examens van het middelbaar beroepsonderwijs bij Vonk. Daarnaast kun je in de OER onder andere informatie vinden over de stages die je moet lopen en de overige eisen waaraan je moet voldoen voor een diploma. De OER is specifiek voor jouw opleiding geschreven en kun je vinden via de digitale omgeving voor studenten (mijn.vonk). Ook de examenplannen voor jouw opleiding kun je via mijn.vonk vinden. In deze plannen staat aan welke eisen je per onderdeel moet voldoen om je diploma te halen.
Vonk Alkmaar
Drechterwaard 10
1824 EX Alkmaar
(072) 561 09 34
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.