Begeleiding & ondersteuning
Tijdens jouw opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider en zijn er diverse personen binnen de organisatie waarbij je terecht kunt voor ondersteunings- en begeleidingsvragen.
De Studieloopbaanbegeleider (SLB’er)
Elke student krijgt een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider is het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders, houdt bij hoe je presteert, bespreekt je studieresultaten en is op de hoogte van eventuele problemen. De studieloopbaanbegeleider draagt ook de verantwoordelijkheid voor de student wat betreft de studiekeuze en loopbaanbegeleiding. De studieloopbaanbegeleider geeft je hulp en advies als er vragen zijn bij het kiezen van een vervolgopleiding of bij een mogelijke overstap naar een andere opleiding. Daarnaast onderhoudt de studieloopbaanbegeleider contact met de bpv-begeleider, het docententeam, de decaan en ondersteuningsteam.
Ondersteuningsteam
Docenten en studieloopbaanbegeleiders signaleren mogelijke ondersteuningsvragen. Zij gaan als eerste met jou in gesprek en verwijzen je indien nodig door naar het ondersteuningsteam van de school.
Het intern ondersteuningsteam (IOT) bestaat uit een ondersteuningsdocent, de ondersteuningscoördinator, de trajectbegeleider. Het team inventariseert de ondersteuningsbehoefte(n) en biedt jou en je ouders de benodigde ondersteuning.
Het interne ondersteuningsteam werkt samen met de kwalificatieplichtambtenaren, Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC), politie en GGD om zo goed mogelijke zorg te bieden. Samen vormen zij het externe ondersteuningsteam (EOT).
Schoolmaatschappelijk werk
Iedere vestiging beschikt over een schoolmaatschappelijk werker.
Jeugd- & gezinscoach
Iedere vestiging beschikt over een jeugd- & gezinscoach (voorheen ook wel bekend als schoolmaatschappelijk werker). Deze maakt deel uit van het ondersteuningsteam en vormt een belangrijke schakel tussen het onderwijs en de externe hulpverlening. De werkzaamheden bestaan o.a. uit: (kortdurende) hulp bieden aan studenten (en ouders); verwijzen naar andere vormen van hulpverlening; bijstaan van het interne ondersteuningsteam en docententeam; geven van trainingen (bijv. assertiviteitstraining).[AV1]
[AV1]Dit onderdeel ontbreekt nog in de schoolgids, moet dit nog toegevoegd worden?
Jeugdverpleegkundige
De jeugdverpleegkundige is een belangrijke schakel tussen het onderwijs en de externe hulpverlening/jeugdarts van de GGD. De werkzaamheden bestaan o.a. uit: (kortdurende) hulp/advies aan studenten; preventieve gesprekken bij ziekte of te veel ongeoorloofde absentie.
Passend onderwijs
Passend onderwijs is de manier waarop onderwijs aan studenten die extra ondersteuning nodig hebben, wordt georganiseerd. Je kunt extra ondersteuning krijgen als die nodig is om de opleiding met succes te kunnen doorlopen. Deze ondersteuning kan licht en kortdurend van aard zijn, maar ook intensief en langdurig zijn. Deze kan plaatsvinden binnen of buiten de school (bijvoorbeeld extra begeleiding, aangepast lesmateriaal of hulpmiddelen).
Als je een ondersteuningsbehoefte hebt, wordt dat vaak al aangegeven door de school waar je op zat, voordat je naar het mbo van Vonk ging. Ga hierover in gesprek met de studiebegeleider en/of ondersteuningsdocent van de mbo-opleiding als je deze ondersteuning ook op het mbo wilt krijgen. De extra ondersteuning die Vonk kan bieden, is voor alle vestigingen vastgelegd in een zogenoemd schoolondersteuningsprofiel.
Als er met jou wordt afgesproken dat je extra ondersteuning krijgt, wordt dit vastgelegd in een bijlage van je inschrijfbesluit. Deze afspraken worden vervolgens nader uitgewerkt in een Individueel Passend Onderwijs Plan (IPOP). Deze afspraken worden minimaal één keer per studiejaar geëvalueerd en eventueel aangepast. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat gedurende je schoolperiode op het mbo blijkt dat je ondersteuning nodig hebt, terwijl dat eerder nog niet zo was. In dit geval worden de afspraken alsnog vastgelegd in de bijlage bij je inschrijfbesluit en het IPOP. Voor het maken en vastleggen van afspraken over extra begeleiding in het kader van Passend Onderwijs is de ondersteuningscoördinator van je vestiging de contactpersoon.
Heroriëntatietraject
Wanneer je een verkeerde beroepskeuze of opleidingskeuze hebt gemaakt, kun je door het Intern Ondersteuningsteam (IOT) doorverwezen worden naar het heroriëntatietraject. Gedurende een periode van maximaal drie maanden krijg je begeleiding van de heroriëntatiemedewerker die helpt bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.
Vonk Alkmaar
Drechterwaard 10
1824 EX Alkmaar
(072) 561 09 34
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.