Hoe ziet onze beleidscyclus eruit?

De beleidscyclus van het Clusius College start op 1 januari 2020. De basis hiervoor zijn de missie en de visie, die eind 2019 zijn vastgesteld. De visie is gebaseerd op drie waarden: betrokkenheid, kwaliteit en plezier.

Doelstellingen en het meerjarenplan Op basis van de missie en de visie worden de doelstellingen geformuleerd en uitgewerkt in het Clusiusbrede meerjarenplan. Het meerjarenplan wordt door het CvB vastgesteld, na overleg met de vestigingsdirecteuren en managers en vervolgens door de raad van toezicht goedgekeurd. Aan een doelstelling koppelen we waar mogelijk harde cijfers, oftewel kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s). Met het vastgestelde meerjarenplan, start de beleidscyclus van het Clusius College.

Duidingsgesprekken Om een goed en gedeeld beeld te krijgen waar het Clusius College staat, worden er duidingsgesprekken georganiseerd. In een duidingsgesprek wordt de sturingsinformatie van het betreffende onderdeel (vestiging, team of afdeling) gedeeld en gewogen. De opbrengst van het duidingsgesprek vormt het uitgangspunt voor de actie- en verbeterlijnen. Binnen iedere vestiging en binnen de ondersteunende afdelingen wordt bepaald wat de focus is van het duidingsgesprek en wie daarbij betrokken worden.

Actielijnen In de volgende stap komen we vanuit de uitgangssituatie tot prioriteiten om de doelstellingen te behalen. De uitwerking, hoe een doelstelling bereikt gaat worden, noemen we een actielijn. Een actielijn is ontwikkelingsgericht en heeft altijd een eigenaar die kan sturen op het behalen van het beoogde resultaat.

Verbeterlijnen We moeten natuurlijk voldoen aan wet- en regelgeving en de streefwaarden van de kpi’s van onze eigen kwaliteitscyclus. Indien onze basiskwaliteit ergens tekortschiet is een verbeteractie nodig, die binnen een vooraf vastgestelde tijdspanne resultaat laat zien. Dit noemen we een verbeterlijn. Een verbeterlijn heeft, net als een actielijn, altijd een eigenaar die kan sturen op het behalen van het beoogde resultaat.

Tussenevaluatie In januari 2022 (halverwege de beleidscyclus) vindt er een tussenevaluatie plaats van het meerjarenplan. Waarbij we de vragen stellen: zijn er voldoende vorderingen gemaakt met de actielijnen, in hoeverre verwachten we de doelstellingen eind 2023 te behalen en is de basiskwaliteit geheel op orde? De tussenevaluatie is een moment om stil te staan bij de voortgang en de resultaten te vieren. De tussenevaluatie kan leiden tot aanpassingen van de actielijnen en, indien nodig, leiden tot nieuwe verbeterlijnen of bijgestelde ambities. Evaluatie Voor de zomer van 2023 wordt het meerjarenplan in z’n geheel geëvalueerd. Hiervan wordt een verslag gemaakt. Dit is tevens het einde van de (vierjarige) beleidscyclus en de start voor de nieuwe beleidscyclus. .