
Schrijfwijzer
Hieronder vind je richtlijnen voor onze manier van schrijven.
Volg de officiële Nederlandse spelling
We hanteren de officiële Nederlandse spelling voor brochures, folders, websites, social media en andere uitgaves. Hierbij zijn de algemene spellingsregels van Onze Taal en de Taalunie als uitgangspunt genomen. Twijfel je? De juiste spelling kun je opzoeken op www.woordenlijst.org, de officiële woordenlijst voor het Nederlands. Voor de defensie-gerelateerde termen volgen we de schrijfwijze die het ministerie van Defensie gebruikt.
Gebruik een hoofdletter bij nieuwe zin, de eerste letter op een button of knop.
Zo wel Zo niet
Lees meer lees meer
Vmbo is leuk vmbo is leuk
Het is leuk op het vmbo het is leuk op het vmbo
Ga voor het mbo ga voor het Mbo
Gebruiken we het woord locatie of vestiging?
We spreken over een vmbo-vestiging als het gaat om een organisatorische eenheid. We spreken over een vmbo-locatie als het gaat om de feitelijke plek waar we onderwijs geven. Daarin benoemen we altijd de plaatsnaam. Als er meerdere Vonk locaties in één plaats zitten, zetten we de straatnaam van de locatie erbij.
Zo wel Zo niet
vestiging Schagen mbo-vestiging Schagen locatie Schagen - Hofstraat locatie Hofstraat vmbo Amsterdam Vonk Amsterdam Vonk in Amsterdam Vonk Amsterdam
Hoe schrijven we (opleidings-)afkortingen?
Alle (opleidings-)afkortingen schrijven we met kleine letters, ook in zinsverband.
Zo wel Zo niet
mbo MBO
bpv Bpv
bbl BLL
bol BOL
vmbo-leerling Vmbo-leerling
mbo-opleiding MBO-opleiding
tpl TPL
Hoe schrijven we opleidingsnamen en cursusnamen?
Alle opleidingsnamen en cursusnamen beginnen met een hoofdletter. Als de woorden in een opleiding- op cursusnaam bij elkaar horen, dan schrijven we alleen het eerste woord met een hoofdletter. We gebruiken het &-teken indien de twee woorden samen onderdeel zijn van de opleiding. We schrijven ‘en’ voluit als de opleiding duidelijk in twee varianten te splitsen is.
Zo wel Zo niet
opleiding Commercieel ondernemen opleiding Commercieel Ondernemen
opleiding Tuin, Park & Landschap opleiding Tuin, park en landschap
opleiding Kapper en Haarstylist opleiding kapper & haarstylist
Om eenduidigheid van naamgeving binnen Vonk te realiseren, is in dit overzicht de naamgeving van vestigingen, clusters, onderwijsteams, ondersteunende teams en het collectief opgenomen en vastgesteld door het college van bestuur. Deze worden voornamelijk intern gebruikt aangezien we naar buiten communiceren over werelden.
Welke aanhef gebruik je bij schriftelijk (online) contact?
We gebruiken een informele en/of persoonlijke aanhef, afhankelijk van wat de communicatie vraagt.
Bij leerlingen, studenten en cursisten is de aanhef persoonlijk. Voor ouders, relaties en samenwerkingspartners kun je zelf het beste aanvoelen wat passend is. Indien de situatie om meer afstand vraagt, gebruik je niet de formele aanhef (geachte), maar pas je de achternaam toe in plaats van de roepnaam.
Persoonlijke aanhef Beste + roepnaam
Informele aanhef Beste + meneer/mevrouw + achternaam
Hoe schrijven we de namen van diverse teams binnen Vonk?
Als je de naam van een team voluit schrijft, schrijven we het met kleine letters. Als je een team afkort schrijven we het met hoofdletters.
Zo wel Zo niet
college van bestuur College van Bestuur
team communicatie Team Communicatie
Vonk student support Vonk Student support
team HR team Hr
Hoe spreek je je doelgroep aan: je, jij of u?
Leerlingen, studenten, cursisten en (toekomstige) collega’s spreken we aan met je of jij. Ouders, relaties en samenwerkingspartners kun je aanspreken met u of je en jij, afhankelijk van wat de communicatie vraagt. Op onze social mediakanalen spreken we altijd in de je en jij vorm. En als je je relatie of samenwerkingspartner goed kent en daardoor al bent overgestapt naar de je en jij vorm kan dat prima. Je kunt zelf het beste aanvoelen en met gezond verstand bedenken wat passend is in jouw situatie.
Gebruiken we je/u kunt of kan?
Je mag het allebei gebruiken. Het woord ‘kan’ is informeler dan ‘kunt’. Als je je doelgroep aanspreekt met ‘u’ gebruik je ‘kunt’.