De juiste toon


Hoe je communiceert laat zien wie je bent. Als Vonk willen we graag een duidelijke identiteit uitstralen in al onze teksten: nieuwsgierig en avontuurlijk, betrokken en vriendelijk. In deze richtlijnen zie je uitleg en voorbeelden van geschreven communicatie in de stijl die past bij Vonk.


Vonk is avontuurlijk

Werken en leren bij Vonk is een ontdekkingsreis. Onze leerlingen, studenten, cursisten en medewerkers ontdekken en bewandelen hun eigen route. We stimuleren juist het eigen initiatief. Dat laten we ook zien in onze communicatie. Jouw woordkeuze mag daarom nieuwer en moderner zijn. Je schrijft vanuit het perspectief van de lezer : dus ‘jij’ en niet ‘wij’. Je kunt ook starten met een vraag aan de lezer om die te activeren. Je schrijft actief en gebruikt zo min mogelijk onnodige bijwoorden

Vonk is betrokken

We zijn betrokken bij onze leerlingen en medewerkers. Iedereen voelt zich gezien en gehoord en krijgt de aandacht die ze nodig hebben. We blijven wel professioneel in ons taalgebruik, want Vonk is geen vriend of vriendin.

Maar je staat wel dicht bij jouw lezer. Gebruik ‘je’ als je mensen aanspreekt, wees vriendelijk en informeel. En gebruik een persoonlijke ‘touch’ wanneer dat kan.

Vonk is vriendelijk

Onze communicatie is vriendelijk en uitnodigend. Naar onze leerlingen en naar collega’s en externe relaties. We zijn professioneel en beleefd. Een enigzins serieuze toon past bij Vonk. Maar we zijn niet zakelijk en formeel, want Vonk is benaderbaar.

Stel je daarom ook zo op. Laat in je taalgebruik zien dat je open staat voor alles, en laat zien dat je er voor iedereen bent. Geen duurdoenerij, chique taalgebruik of gevoel van exclusiviteit maar normale en duidelijke taal. Schrijf ook in positieve vorm: dus niet ‘Na 17 uur zijn we gesloten’, maar ‘Je kunt ons bereiken tot 17 uur’.