De inrichting van het onderwijs
> Inschrijving, toelating en plaatsing
> Communicatie met de ouders
> De leerwegen
> Lessentabel
> Gedifferentieerd onderwijs
Een vmbo-opleiding is een vierjarige opleiding. Bij de inrichting van het onderwijs wordt gezorgd dat er voldaan is aan de wet- en regelgeving zoals die is opgesteld door de Rijksoverheid. Per vmbo-vestiging zijn er onderwijsteams ingericht die bestaan uit verschillende vakdocenten en ondersteunde collega’s. Een team wordt aangestuurd door een teamleider; deze overlegt op zijn beurt weer met de vestigingsdirecteur.
INSCHRIJVING, TOELATING EN PLAATSING
Vonk biedt onderwijs op vmbo-niveau. Dit betekent dat leerlingen om te kunnen instromen in het bezit moeten zijn van een basisschooladvies voor het vmbo. Als er sprake is van extra ondersteuningsbehoefte van een leerling wordt bij de toelating beoordeeld of de school deze ondersteuning kan bieden. Indien de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte, dan wordt een andere school gezocht die deze ondersteuning wel kan bieden. Dit verloopt in samenspraak met het Samenwerkingsverband West-Friesland.
Bij het tussentijds instromen in een leerjaar kunnen voorwaarden worden gesteld aan de vooropleiding van de leerling. Op basis van de resultaten, gesprekken met de leerling en ouders en de informatie van de toeleverende school, wordt besloten of een leerling kan worden toegelaten. Het aanmeldingsformulier is te vinden via onze website.
COMMUNICATIE MET DE OUDERS
Ouders en school hebben een gezamenlijk belang als het gaat om het welzijn van de leerlingen. Het uitgangspunt van de school is een goede communicatie met ouders op basis van respect voor elkaar. Naast de informatie op de website krijgen ouders regelmatig een nieuwsbrief, waarin activiteiten en andere relevante schoolinformatie worden genoemd. Brieven en uitnodigingen worden steeds vaker per e-mail aan de ouders verzonden. Het is daarom van belang dat de ouders een actueel e-mailadres aan de school doorgeven. Gescheiden ouders
De school heeft een actieve informatieplicht aan ouders. Indien ouders gescheiden zijn, worden rapporten, brieven en uitnodigingen voor de ouderavond door de school verstrekt en verstuurd aan beide ouders. Wij gaan er altijd vanuit dat beide ouders ouderlijk gezag hebben. Indien één van de ouders door een rechterlijke uitspraak geen ouderlijk gezag heeft dan moet dit door de ouder met gezag worden aangegeven en, indien dit in twijfel wordt gebracht, worden aangetoond. We verwachten als school dat ouders die gescheiden zijn en gezamenlijk het ouderlijk gezag hebben met elkaar afstemmen over ouderavonden en andere contactmomenten. Nieuwe partner(s) van de ouder(s) krijgen geen informatie over de leerling en worden niet uitgenodigd voor een ouderavond. Dat kan wel als hiervoor toestemming gegeven wordt door de andere ouder en dit bij school wordt aangegeven. Of als de nieuwe (stief) ouder via een rechterlijke uitspraak ook ouderlijk gezag heeft verkregen. Als een ouder, zonder ouderlijk gezag, vraagt om informatie, dan is de school verplicht om informatie te verstrekken. Het gaat dan om informatie over de cognitieve of sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerling. Dit betekent dat wij aan deze ouder de rapporten van de leerling zullen verstrekken en andere documenten waaruit de ontwikkeling van de leerling blijkt. De ouder die geen ouderlijk gezag heeft ontvangt echter geen informatie over dagelijkse gang van zaken van hun kind op school. Deze ouder ontvangt geen nieuwsbrieven, uitnodigingen voor de ouderavonden of inloggegevens voor Somtoday.
DE LEERWEGEN
Vonk biedt 3 leerwegen in het vmbo aan. Dit zijn leerwegen die elk een eigen niveau en programma bieden, van meer praktisch tot meer theoretisch gericht.
De eerste 2 jaar bij Vonk zijn gericht op groei en ontwikkeling van de leerling, zodat een juiste keuze voor een definitieve leerweg kan worden gemaakt.
De basisberoepsgerichte leerweg (BB)
De basisberoepsgerichte leerweg (BB) bereidt leerlingen voor op de basisberoepsopleidingen (niveau 2) van het mbo. In de basisberoepsgerichte leerweg ligt het accent op het praktijkgericht bezig zijn. Naast het beroepsgerichte vak groen zijn onder andere vakken als Nederlands, Engels, wiskunde en nask of biologie verplichte theoretische examenvakken.
Binnen de basisberoepsgerichte leerweg op Vonk Grootebroek bestaat in de bovenbouw de mogelijkheid om een leerwerktraject (LWT) te volgen. Dit is een aangepaste vorm van de basisberoepsgerichte leerweg. Hier wordt veel ruimte geboden voor het volgen van het beroepsgerichte profielvak groen met een uitgebreide stage. Naast het centraal praktisch examen groen is het afleggen van het centraal examen Nederlands verplicht. Met een diploma LWT stroomt de leerling door naar een mbo-opleiding niveau 2. De doorstroommogelijkheden zijn beperkt, de school maakt hierover afspraken met een vervolgopleiding, dit zal vaak in het verlengde van het gevolgde LWT liggen.
De kaderberoepsgerichte leerweg (KB)
De kaderberoepsgerichte leerweg (KB) bereidt leerlingen voor op niveau 3 en in sommige gevallen ook niveau 4 van het mbo. Deze leerweg kenmerkt zich door het afwisselen van het opdoen van praktijkgerichte vaardigheden met het opdoen van theoretische kennis. Ook in deze leerweg is verhoudingsgewijs de aandacht voor het leren van praktische vaardigheden groot. Het beroepsgerichte vak groen neemt een belangrijk aandeel in het lesrooster in. Hiernaast zijn onder andere vakken als Nederlands, Engels, wiskunde en nask of biologie verplichte theoretische examenvakken.
De gemengde leerweg (GL)
Via deze leerweg kunnen leerlingen naar niveau 4 van het middelbaar beroepsonderwijs. Het accent ligt hier meer op de theoretische vakken. De gemengde leerweg heeft vijf theoretische examenvakken. Nederlands, Engels en wiskunde zijn verplicht. Er wordt in een extra theorievak examen gedaan, bijvoorbeeld economie, nask of biologie Het beroepsgerichte vak groen is minder omvangrijk dan bij de basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg.
Wij bieden onze GL leerlingen de mogelijkheid een extra vak te volgen. Leerlingen die dat kunnen en willen, kunnen een extra theorievak kiezen waardoor ze dan examen doen in zeven vakken. Het beroepsgerichte vak en zes theorievakken. Dergelijk diploma geeft mogelijkheid tot doorstroom naar de havo.
Leerlingen die een GL diploma hebben behaald met een extra theorievak kunnen een aanvraag indienen voor een Tl diploma bij de staatexamencommissie. DUO geeft de diploma’s af, de vestiging kan enkel namens de leerling het verzoek indienen. We kunnen de leerlingen en ouders geen garanties geven over de afgifte van het gewenste diploma
Vak op hoger niveau
Wij bieden leerlingen ook de mogelijkheid één of meerdere vakken te volgen op een hoger niveau. Als een leerling bijvoorbeeld de basisberoepsgerichte leerweg volgt en al in leerjaar 2 blijkt dat hij uitblinkt in het vak Engels, dan kan besloten worden dat de leerling dit vak afrondt op het niveau van de kaderberoepsgerichte leerweg. Het centraal examen wordt dan afgerond op het niveau van de hogere leerweg en op het diploma wordt aangegeven dat de leerling een vak op hoger niveau heeft afgerond.
Stapelen van leerwegen
Bij enkele vestigingen bestaat de mogelijkheid om na het behalen van een diploma in een leerweg in één jaar een diploma op een hoger niveau te behalen. Een toelatingscommissie bepaalt of een leerling hiervoor in aanmerking komt. Dit wordt aan de hand van een aantal vastgestelde criteria getoetst.
LESSENTABEL
In de lessentabel wordt per vak het aantal lesuren waar per week per vak naar wordt gestreefd aangegeven.
GEDIFFERENTIEERD ONDERWIJS
Binnen het vmbo streven we er naar de leerlingen zoveel mogelijk onderwijs ’op maat’ aan te bieden. Leerlingen die zich de lesstof snel eigen maken, wordt verdieping aangeboden. Leerlingen die wat meer moeite hebben met het begrijpen en toepassen van het geleerde, krijgen verlengde instructie. Door differentiatie in de lessen toe te passen, proberen we een optimaal leerrendement te behalen. In individuele gevallen kan de docent besluiten de leerling vakhulp aan te bieden. Dit betekent dat de leerling alleen of in een klein groepje, buiten de lestijden om, extra uitleg krijgt van de vakdocent. De vorderingen van de leerlingen worden nauwgezet gevolgd; o.a. door gebruik te maken van externe, methode-onafhankelijke testen.
Gedurende de schoolloopbaan maken de leerlingen een paar maal een methode-onafhankelijke test waarbij eventuele hiaten in de kennis van Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde worden opgespoord. Zo wordt er een vinger aan de pols gehouden en kan aan leerlingen, naar individuele behoefte, een maatwerk programma worden aangeboden.
Vonk Grootebroek
Elzenlaan 2
1613 VP Grootebroek
0228 51 16 80
www.vonknh.nl/vmbo
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.