Algemene onderwijszaken
- Bevoegd gezag - het college van bestuur
- Medezeggenschap
- Leerlingenraad
- Aandacht voor kwaliteit
- Klachtenbehandeling
- Veilig verzekerd
BEVOEGD GEZAG
Vonk is een stichting. Het College van Bestuur is het bevoegd gezag van de stichting en is daarmee bevoegd besluiten te nemen. Hierover legt het College verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Het management van het vmbo wordt gevormd door acht vestigingsdirecteuren.
MEDEZEGGENSCHAP
Medezeggenschap is geregeld in het medezeggenschapsstatuut. Dit is te vinden op de Vonkwebsite. De Ondernemingsraad (OR), de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ouderraad (COR) vormen samen de medezeggenschapsorganen binnen Vonk. Zij zijn belangrijke partners van het College van Bestuur. Voor alle raadsleden die zitting hebben in 1 van de centrale raden geldt dat zij géén vestiging vertegenwoordigen, maar in het belang van Vonk als geheel handelen. In de drie raden komen diverse onderwerpen aan de orde die voor leerlingen, studenten en medewerkers van Vonk van belang zijn. Hieronder worden de verschillende raden kort beschreven.
ONDERNEMINGSRAAD
Er is een Ondernemingsraad opgericht volgens de voorschriften in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs.
CENTRALE STUDENTENRAAD
Vonk heeft een Centrale Studentenraad (CSR) die actief meedenkt met het beleid van de school. Afhankelijk van het onderwerp heeft de CSR instemmings- en adviesrecht in de keuzes die het College van Bestuur (CvB) maakt. Daarnaast behartigt de CSR de belangen van alle mbo-studenten.
CENTRALE OUDERRAAD (COR)
Vonk heeft een COR die actief meedenkt met het beleid van de school. Afhankelijk van het onderwerp heeft de COR instemmings- en adviesrecht in de keuzes die het College van Bestuur (CvB) maakt. Daarnaast behartigt de COR de belangen van alle vmbo-ouders. Hier vind je het Reglement Centrale Ouderraad.
VESTIGINGSOUDERRAAD
Iedere vmbo vestiging van Vonk heeft een vestigingsouderraad. Een of twee afgevaardigden hieruit kunnen zitting nemen in de centrale ouderraad. Ouders met belangstelling voor deelname aan de centrale ouderraad kunnen via de vestigingsouderraad hierover meer informatie verkrijgen. Ook ouders die zich willen aansluiten bij de vestigingsouderraad kunnen zich melden. De contactadressen staan bij de contactgegevens in deze schoolgids.
LEERLINGENRAAD
Leerlingen kunnen voor hun belangen opkomen. Dit kan in de leerlingenraad die bestaat uit leerlingen van de school. De raad adviseert de school en kan worden geraadpleegd door de schoolleiding over aangelegenheden die voor de leerlingen van belang zijn. De leerlingenraad komt regelmatig samen.
Leerlingenstatuut
Alle rechten en plichten van leerlingen op school zijn in een leerlingenstatuut vastgelegd. Hierdoor wordt duidelijkheid geboden over de (rechts)positie van de leerlingen. Het leerlingenstatuut werkt op drie manieren:
- probleemvoorkomend;
- probleemoplossend;
- willekeur uitsluitend.
Het leerlingenstatuut geldt binnen en buiten de schoolgebouwen en -terreinen, zowel onder als buiten schooltijd, voor zover dit verband houdt met de schoolsituatie. Het geldt daarom voor iedereen die bij school betrokken is.
AANDACHT VOOR KWALITEIT
Het is belangrijk om te weten hoe de ouders en leerlingen het onderwijs en de organisatie daar omheen ervaren. Met deze ervaringen kan Vonk haar kwaliteit verbeteren. Er wordt daarom één keer in de twee jaar een oudertevredenheidsonderzoek afgenomen. Jaarlijks wordt de tevredenheid en veiligheidsbeleving van de leerlingen gemeten. De resultaten van deze onderzoeken worden voorgelegd aan de centrale ouderraad.
Op www.scholenopdekaart.nl kunnen ouders aan de hand van kengetallen en andere gemeenschappelijke informatie gemakkelijk scholen voor voortgezet onderwijs met elkaar vergelijken. Op deze website wordt per vestiging over 5 hoofdonderwerpen informatie gepubliceerd. Zo kan naast algemene informatie, informatie worden vergeleken op het gebied van behaalde resultaten, onderwijsbeleid, kwaliteit en bedrijfsvoering.
In het schoolplan is aangegeven op welke thema’s de komende jaren wordt gericht. De thema's zijn uitgewerkt in doelstellingen. De doelstellingen worden verder uitgewerkt in actielijnen van vestigingen, teams en afdelingen. Het schoolplan is onderdeel van het meerjarenplan en is een wettelijke vereiste voor het voortgezet onderwijs. Het gaat hierbij om onderwijskundig, kwaliteits- en personeelsbeleid en onze ambities. In het meerjarenplan zijn de ambities van de vestiging te lezen. Meer informatie hierover is op te vragen bij de desbetreffende vestiging.
In het jaarverslag is informatie opgenomen die is gebaseerd op het bestuursverslag en de jaarrekening (samen het geïntegreerd jaardocument). Met het jaarverslag legt Vonk verantwoording af aan de overheid en externe toezichthouders, zoals de onderwijsinspectie en de accountant. Door de accountant is de jaarrekening voorzien van een goedkeurende verklaring.
KLACHTENBEHANDELING
Vonk spant zich in voor een aangename leeromgeving. Natuurlijk kan het voorkomen dat een leerling of de ouders ergens ontevreden over zijn. Ontevredenheid en meningsverschillen nemen wij serieus. Daarom is er een Klachtenregeling Vonk.
Het uitgangspunt bij een ontevredenheid of meningsverschil is dat dit in overleg wordt opgelost. Dit is beter voor de onderlinge relatie en voorkomt onnodige procedures. Hoe sneller en directer de oorzaak en oplossing voor een ontevredenheid gevonden is, hoe groter de kans is op relatieherstel en er weer sprake kan zijn van een veilige en leerzame leeromgeving.
De informele fase is daarom bij Vonk de belangrijkste fase van de klachtenregeling. In de informele fase is het van belang dat de ontevredenheid of het meningsverschil wordt besproken met de direct betrokkene. Lukt het niet om tot een oplossing te komen dan volgt een gesprek met de teamleider. Een klacht wordt pas in behandeling genomen als deze gesprekken niet tot een oplossing hebben geleid. Voor het voeren van deze gesprekken kan je ondersteuning vragen bij de externe vertrouwenspersoon; het Klachtenpunt Vonk biedt ondersteuning bij dit proces. De contactgegevens van het Klachtenpunt Vonk en externe vertrouwenspersonen staan bij de contactgegevens in deze schoolgids.
Als het in de informele fase niet lukt om de ontevredenheid of het meningsverschil naar tevredenheid van alle partijen op te lossen, kan het een formele klacht worden. Hiervoor kan een klacht worden ingediend met behulp van een klachtenformulier van het Klachtenpunt Vonk. Een klacht wordt pas in behandeling genomen als aan alle eisen van een klachtschrift is voldaan. Het Klachtenpunt Vonk kan u hierbij ondersteunen.
Na het indienen van een formele klacht start de directeur de klachtbehandeling om te komen tot een minnelijke schikking. Hierbij wordt altijd een onafhankelijke gespreksleider ingezet. Als partijen er niet uitkomen, kan de klager de klacht voorleggen aan de onafhankelijke klachtencommissie van de Stichting Onderwijsgeschillen. De contactgegevens van de Stichting Onderwijsgeschillen vindt u in deze schoolgids.
De Stichting Onderwijsgeschillen beoordeelt de klacht en geeft een (niet bindend) advies aan het College van Bestuur van Vonk over hoe met de klacht om te gaan. Met de kennis van dit advies handelt het College van Bestuur van Vonk de klacht af.
Klachtenpunt Vonk
Vonk beschikt over een klachtenpunt. Dit is een (digitaal) aanspreek- en informatiepunt voor studenten, leerlingen en hun ouders met een ontevredenheid of meningsverschil over een gedraging of besluit. Als het niet lukt om dit in de informele fase op te lossen kan een klacht worden ingediend. Het klachtenpunt Vonk is zowel telefonisch als via de website van Vonk te bereiken. De contactgegevens staan achter in deze schoolgids.
Klachten over examens
Dit kan bijvoorbeeld gaan over een verzoek tot heroverweging van een cijfer of beoordeling van (een onderdeel van) een examen of een klacht over de gang van zaken tijdens een afname van een examen of een andersoortige examenklacht. Deze klachten worden afgehandeld volgens de richtlijnen die zijn opgenomen in artikel 27 van het examenreglement. In eerste instantie dient hierover contact te worden opgenomen met de examinator en/of de Examensecretaris. Leidt dit niet tot een oplossing, dan kan de klacht worden ingediend bij het vestigingsexamenteam. Indien dat niet tot een oplossing leidt kan de klacht worden voorgelegd aan de Commissie van Beroep voor examens vo.
Tegen de beslissing van de directeur om een maatregel op te leggen, bijvoorbeeld het toekennen van het cijfer 1 voor bijvoorbeeld onrechtmatige afwezigheid of afkijken bij een (school)examen, kan alleen rechtstreeks in beroep worden gegaan bij de commissie van beroep voor examens vo. Zie artikel 4 examenreglement voor de procedure. Het beroep moet wettelijk binnen vijf dagen nadat de beslissing aan de leerling is bekendgemaakt, schriftelijk ingediend bij de commissie van beroep voor examens vo.
In de commissie van beroep van examens vo zitten ook externe leden die de meerderheid vormen. Hierdoor wordt onafhankelijke beoordeling geborgd. Het reglement staat op de website van Vonk. De contactgegevens van de commissie staan achter in deze schoolgids bij de contactgegevens.
VEILIG VERZEKERD
Vonk heeft voor leerlingen verschillende noodzakelijke verzekeringen afgesloten. De verzekeringen vergoeden in bepaalde gevallen schade, geleden ten gevolge van een ongeval tijdens reizen en indien de leerling aansprakelijk wordt gesteld voor schade die mogelijk door hem of haar is veroorzaakt. Het betreft hierbij schade die wordt geleden in het kader van de opleiding, dus ook tijdens excursies of werkweken in binnen- of buitenland. Wel geldt voor de onderdelen ’reizen’ en ’aansprakelijkheid’ dat het aanvullende verzekeringen zijn. Dus moet de eigen verzekering en/of die van de tegenpartij eerst worden aangesproken. Indien deze aanspraak niet of onvoldoende wordt gehonoreerd, kan de verzekering van Vonk worden aangesproken. Bij schade aan reisbagage is het eigen risico € 50,- per gebeurtenis te allen tijde voor rekening van de ouders van de leerling.
De hierboven genoemde informatie zijn de richtlijnen. Als er zich een voorval voordoet zijn uitsluitend de originele polisvoorwaarden en clausules van toepassing, zoals geldend op het moment waarop het voorval plaatsvond. Voor informatie over verzekeringen en eventuele schadeaangifte kan contact worden opgenomen met de vestiging.
Vonk Grootebroek
Elzenlaan 2
1613 VP Grootebroek
0228 51 16 80
www.vonknh.nl/vmbo
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.