Een veilige en prettige leeromgeving
> Sfeer en veiligheid > Sociale veiligheid > Privacy > Cameratoezicht > Toestemming gebruik beeldmateriaal > Sociale media > Veiligheidsbeleid > Overige schoolregels > Gezonde school > Veiligheidsbeleid > Incidentenregistratie > Anti-pestprotocol > Schorsen en verwijderen
Een veilige en prettige leeromgeving is van groot belang. Iedereen die zich op de school bevindt, levert hier een actieve bijdrage aan. Respect voor elkaar, voor anderen en voor de omgeving staat hierbij centraal. Op school gelden verschillende regels waar iedereen zich aan moet houden. Hiernaast zijn er regionale afspraken met de gemeenten en de politie gemaakt om de veiligheid op scholen te kunnen waarborgen.
SFEER EN VEILIGHEID
Samenleven en samenwerken op school betekent dat er rekening wordt gehouden met elkaar. Daarbij gelden leefregels en afspraken. Het doel dat met het hanteren van deze regels wordt beoogd, is dat elke leerling zich op school veilig en geaccepteerd voelt. Van de leerlingen wordt verwacht dat ze oog hebben voor de gevoelens van medeleerlingen en medewerkers van de vestiging. De leerlingen zijn medeverantwoordelijk voor de zorg voor het gebouw, materiaal en omgeving.
In onze visie hebben we waarden opgenomen die wij belangrijk vinden.
Deze waarden geven betekenis en herkenning aan onze organisatie, van rechtstreeks in de klas tot in het contact met de ouders en de samenwerking met onze omgeving. Deze waarden bepalen hoe we met elkaar omgaan, welk gedrag we van elkaar verwachten.
De schoolregels van de vestiging Alkmaar zijn te vinden op de website.
SOCIALE VEILIGHEID
Scholen zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor het waarborgen van een sociaal veilige leeromgeving voor iedere leerling. Dit houdt niet alleen in dat we verantwoordelijk zijn voor veilige voorzieningen; bijvoorbeeld een veilig schoolgebouw, veilige apparatuur en de aanwezigheid van een bedrijfshulpverlener, maar ook dat er een prettige sfeer op school is. Daar maken wij ons hard voor. De manier waarop wij dat doen is beschreven in het sociaal veiligheidsplan van onze vestiging.
PRIVACY
Met alle administratieve processen op de vestiging houdt Vonk zich aan de Nederlandse wetgeving. Hoe we voldoen aan het waarborgen van de privacy van de gegevens van onze leerlingen is beschreven in het Privacyreglement van Vonk.
CAMERATOEZICHT
Op onze vestigingen wordt gebruik gemaakt van cameratoezicht. In de regeling cameratoezicht staat beschreven welke regels we hierbij volgen. De beelden van de bewakingscamera’s worden zes dagen bewaard en daarna automatisch gewist. Het camerareglement van Vonk vind je hier.
TOESTEMMING GEBRUIK BEELDMATERIAAL
Op onze school laten wij met foto’s en video’s zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Het maken van beeldmateriaal (gebruik van een camera) voor schoolopdrachten in en om het schoolterrein is overigens alleen toegestaan met toestemming van een docent of de vestigingsleiding.
Op het aanmeldingsformulier wordt toestemming gevraagd aan ouders voor het maken en publiceren van beeldmateriaal van leerlingen.
SOCIAL MEDIA
Het gebruik van sociale media is onderdeel van onze huidige samenleving. Van belang is dat onze leerlingen de voordelen van sociale media leren benutten alsmede dat voor hen de nadelen inzichtelijk worden gemaakt. Om het bewustzijn te vergroten wordt in de lessen aandacht gegeven aan sociale media. Het is belangrijk om bewust met sociale media om te gaan. Veel leerlingen weten bijvoorbeeld niet dat het bezitten, verspreiden of ongevraagd openbaar maken van vulgair of ongepast materiaal, zoals naaktfoto’s of bewerkte foto’s van een medeleerling of docent, strafbaar is. Ook (geluids)opnames maken van iemand zonder toestemming, een ander online bedreigen, chanteren of belachelijk maken kan als strafbaar feit worden aangemerkt. Van alle betrokkenen bij onze school wordt verwacht dat zij zichzelf en onze school op correcte wijze vertegenwoordigen op het internet. In het protocol sociale media van onze vestiging zijn hiertoe richtlijnen opgesteld.
OVERIGE SCHOOLREGELS
Gebruik van computers, mobiele telefoon en andere apparaten Op alle vestigingen zijn de Open LeerCentra (OLC’s) toegerust met een uitgebreid computernetwerk dat de leerlingen ter beschikking staat. In het Open LeerCentrum worden de volgende regels gehanteerd:
- De aan de leerling ter beschikking gestelde computers dienen met zorgvuldigheid te worden behandeld.
- De leerling maakt alleen gebruik van de computer om voor een schoolopdracht informatie te verzamelen op het internet of om opdrachten uit te voeren.
- De leerling deelt zijn persoonlijke informatie alleen op internet als dit door de vestiging wordt gevraagd bijvoorbeeld voor inschrijven voor de Cultuurpas en t.b.v. de maatschappelijke stageadressen.
- De leerling neemt alleen deel aan e-mailverkeer als dit in het kader van de uitwerking van een schoolopdracht van belang is; het taalgebruik in een e-mail is kort, zakelijk en netjes.
- De afspraken voor het gebruik van tablets, mobiele telefoons of andere apparaten op school zijn omschreven in het smartphonebeleid van de vestiging.
Kledingvoorschriften
De leerling draagt gepaste kleding en kleding die passend is bij de lessituatie. De vestigingsleiding houdt zich het recht voor leerlingen die niet behoorlijk zijn gekleed naar huis te sturen. De leerling draagt alleen een pet, muts of hoedje op plekken en tijden conform de geldende schoolregels. Hoofdbedekking die om godsdienstige redenen wordt gedragen, is toegestaan en valt niet onder deze regel.
Gymkleding De leerling draagt gepaste kleding en kleding die passend is bij de lessituatie. De vestigingsleiding houdt zich het recht voor leerlingen die niet behoorlijk zijn gekleed naar huis te sturen. De leerling draagt alleen een pet, muts of hoedje op plekken en tijden conform de geldende schoolregels. Hoofdbedekking die om godsdienstige redenen wordt gedragen, is toegestaan en valt niet onder deze regel.
Kleding tijdens practica Tijdens sommige praktische werkzaamheden of practica, bijvoorbeeld in de schooltuin, de stallen, de kas, bij nask1, biologie of levensmiddelentechnologie, is het wettelijk verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. De vestiging stelt deze middelen, in goede staat en voldoende in aantal, beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn: witte laboratoriumjassen, oog- en gehoorbescherming, veiligheidsschoenen of -laarzen, stevige handschoenen enzovoorts. De leerlingen zijn verplicht de beschikbaar gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. De docenten en andere medewerkers zien hierop toe. In geval van ongelukken of andere calamiteiten, waarbij lichamelijke en/of andere schade optreedt, en er geen gebruik werd gemaakt van de persoonlijke beschermingsmiddelen, kan de aanspraak op een eventuele verzekeringsuitkering vervallen. Iedere leerling houdt zich aan de kledingvoorschriften tijdens practica.
Kluisjes Bij iedere vestiging kan een kluisje worden gebruikt voor het veilig opbergen van leermiddelen. Geadviseerd wordt aan leerlingen om geen geld of andere kostbare spullen onbeheerd achter te laten. De school draagt geen verantwoording voor schade aan, of vermissing van onrechtmatig meegenomen spullen. De directie heeft het recht om kluisjes te openen ter controle op verboden spullen.
Fietsen, bromfietsen/scooters Fietsen en bromfietsen/scooters mogen slechts op de aangegeven plaatsen worden gestald. Om problemen te voorkomen, moeten ze van een goed slot zijn voorzien. Op het schoolplein wordt de fiets aan de hand meegenomen. Voor bromfietsen/scooters geldt dat de motor op het schoolplein uitgeschakeld moet zijn en dat de bromfiets/scooter aan de hand wordt meegenomen.
Roken Als school willen we een prettige, gezonde en veilige leeromgeving aan onze leerlingen bieden. We willen graag zicht houden op wat er met onze leerlingen gebeurt en daarmee ook de (sociale) veiligheid verhogen. Met ingang van schooljaar 2023 - 2024 geldt daarom dat alle leerlingen tijdens schooltijd op het schoolterrein blijven. Uitzondering daarop zijn de LO-lessen en eventuele externe activiteiten.
Voor alle leerlingen in het eerste, tweede en derde leerjaar geldt dat zij tijdens schooltijd niet mogen roken of vapen. Alleen leerlingen uit het vierde leerjaar mogen met toestemming van ouders/verzorgers roken of vapen op de daarvoor aangewezen rookplek buiten het schoolplein. Toestemming kan alleen door ouders worden aangegeven bij de leerjaarcoördinator. In schooljaar 2025-2026 geldt voor alle leerjaren dat tijdens schooltijd niet gerookt of gevapet mag worden.
Openbaar vervoer Als leerlingen met het openbaar vervoer naar school komen dan ligt de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de leerlingen tijdens de reis bij de ouders.
Gezondheidsmaatregelen
Bij een gezondheidsrisico, zoals een uitbraak van een pandemie, wordt het beleid van de Rijksoverheid gevolgd. Dit betekent dat we ons houden aan alle maatregelen die door Rijksoverheid overheid worden geadviseerd of verplicht worden gesteld om de gezondheidsrisico’s tegen te gaan en/of de ziekte te bestrijden. Bij de implementatie van deze richtlijnen voeren we, waar we de ruimte krijgen, ons eigen beleid en zoeken we naar een manier van uitvoeren van de richtlijnen die passend is bij onze werkwijze.
GEZONDE SCHOOL
Onze school heeft het predicaat Gezonde School. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen.
Onze school zet zich daarnaast in voor het themacertificaat: Voeding, Welzijn en Relaties en Seksualiteit.
Zo besteden we aandacht aan gezondheid, een gezonde schoolkantine, zorgen we voor een veilige schoolomgeving en hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
Door het inzetten van de juiste interventies door middel van gerichte lespakketten, themadagen, workshops, activiteiten en voorstellingen zorgen we voor een gezonde en veilige schoolomgeving voor iedere leerling.
VEILIGHEIDSBELEID
Iedere vestiging hanteert een veiligheidsbeleid waarbij sprake is van een samenwerkingsverband tussen de school, de gemeente/regio en de politie. Dit heeft een preventieve functie. Afspraken die zijn gemaakt richten zich op het creëren van een veilig klimaat in en om de school:
- Vandalisme, (Seksuele) intimidatie, discriminatie, bedreigingen, deelname aan kansspelen en/of gokken, het plegen van ander strafbaar handelen, het gebruik/bezit van alcohol en drugs, het gebruik of bezit van wapens of wat daarop lijkt, het in bezit zijn van vuurwerk (ook klasse I) of het afsteken daarvan in of om de school, wordt onder geen beding getolereerd.
- Bij overtreding of bij het plegen van een misdrijf wordt aangifte gedaan of melding gemaakt bij de politie.
- De schoolleiding of hun vertegenwoordiger mag kluisjes inspecteren en leerlingen verzoeken om de inhoud van jassen en (fiets)tassen of de opbergruimte onder scooterzadels te tonen.
- De school mag gebruikmaken van cameratoezicht.
- De schoolleiding of hun vertegenwoordiger mogen leerlingen preventief fouilleren.
Conform deze afspraken gelden de volgende regels op school:
- de leerling onthoudt zich van het gebruik/bezit van alcohol en drugs;
- bij diefstal en/of vernieling wordt aangifte bij de politie gedaan;
- de leerling onthoudt zich van deelname aan kansspelen en/of gokken in en om de vestigingen.
INCIDENTENREGISTRATIE
Op alle vestigingen vindt incidentenregistratie plaats. Zo ontstaat inzicht in de incidenten en hoe vaak ze voorkomen. Door de incidenten in kaart te brengen en te analyseren kunnen er maatregelen worden getroffen om deze in de toekomst te voorkomen.
ANTI-PESTPROTOCOL
Pesten is niet toegestaan. Pestsituaties voorkomen begint bij preventie, daarom worden jaarlijks verschillende activiteiten georganiseerd om (pest)gedrag en wat dit betekent voor de gepeste leerling bij leerlingen onder de aandacht te brengen. Iedere vestiging handelt volgens het anti-pestprotocol van Vonk en heeft een anti-pestcoördinator benoemd. De mentor treedt op als eerste aanspreekpunt bij pesten en is de aangewezen persoon om te benaderen als pesten zich voordoet. Samen zorgen we ervoor dat iedere leerling zich veilig voelt in onze school en zich optimaal kan ontwikkelen.
In het anti-pestprotocol staat omschreven welke uitgangspunten er worden gehanteerd bij de aanpak om pesten te stoppen en welke stappen daarbij gezet worden. Essentieel is dat de pesters tot gedragsverandering moeten komen en dat de gepeste leerling wordt beschermd. Ouders van zowel de pestende als gepeste leerlingen worden betrokken bij de herstelacties en de afspraken die worden gemaakt om het pesten te stoppen. Als dit toch niet lukt kunnen er sancties worden opgelegd, met als uiterste consequentie verwijdering van school. In het algemeen gaan we terughoudend om met het schorsen en verwijderen van onze leerlingen. Preventieve maatregelen, en het streven naar gedragsverandering door pedagogisch handelen wordt altijd als uitgangspunt genomen. In uiterste gevallen en/of als de (sociale) veiligheid op school van medeleerlingen en/of medewerkers in het geding komt kan worden besloten om over te gaan tot verwijdering van een leerling.
SCHORSEN EN VERWIJDEREN
Wanneer een leerling de schoolregels op ernstige wijze overtreedt, kan de directie van de school besluiten over te gaan tot een interne of externe schorsing. Een schorsing kan maximaal voor een periode van 1 week, 5 schooldagen. Bij een schorsing worden ouders altijd op school uitgenodigd voor een gesprek om afspraken te maken over de gezamenlijke begeleiding van de leerling. Dit om samen ervoor te zorgen dat het gedrag van de leerling verbetert.
Indien een leerling ernstig onaanvaardbaar gedrag vertoond, kan worden besloten dat de leerling van school wordt verwijderd. Bij een voornemen tot verwijderen worden leerling en ouders altijd gehoord. Een verwijdering is pas definitief als de leerling is toegelaten op een andere school. Gedurende een schorsing of procedure tot verwijdering is de school verplicht om te zorgen dat de leerling zijn schoolwerk kan voortzetten. De regeling schorsen en verwijderen van Vonk wordt in overeenstemming met het leerlingenstatuut [MN3] en de klachtenregeling van Vonk ten uitvoer gebracht.
> De inrichting van het onderwijs
> Maatschappelijke betrokkenheid
> Een veilige & prettige leeromgeving
Vonk Alkmaar Drechterwaard 10 1824 EX Alkmaar 072 561 09 34 www.vonknh.nl/vmbo/alkmaar
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.