De leerling staat centraal
> De mentor
> De decaan
> Passend onderwijs
> Ondersteuningsteam
> Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld
> Jeugd- en gezinscoach > Onderwijs op maat-voorziening > Vertrouwenspersoon > Protocol medisch handelen
DE MENTOR
De mentor is het eerste aanspreekpunt voor ouders en de leerling binnen de vestiging. De mentor volgt het welbevinden van de leerling, de prestaties en de resultaten. Hij verzorgt de communicatie tussen vestiging, ouders en de leerling. De mentor kan de leerling ondersteuning bieden zoals bijvoorbeeld bij leren plannen en organiseren. Soms kunnen problemen voortvloeien uit de persoonlijke sfeer/privé-situatie van de leerling. Het gedrag en het leren van de leerling kunnen hierdoor worden beïnvloed. Een leerling die problemen ondervindt bij het leren kan in eerste instantie terecht bij de mentor. De mentor kan ouders adviseren over eventuele mogelijkheden voor hulpverlening. Samen met de leerling en de ouders wordt naar passende ondersteuning gezocht waardoor de leerling zich kan ontwikkelen zodat zijn prestaties verbeteren. Ondersteuning kan bestaan uit bijvoorbeeld, extra vakgerichte hulp of huiswerkbegeleiding door een docent, examentraining, faalangstreductie- of sociale vaardigheidstraining. Op de vestiging Alkmaar zijn ook leerjaarcoördinatoren werkzaam. Zij ondersteunen de mentor en vakdocenten, waar nodig, in de begeleiding van leerlingen als het de kennis van de mentor overstijgt.
De mentor is ook het eerste aanspreekpunt als er sprake is van pesten, zowel voor de gepeste leerling als de pestende leerling. De mentor wordt daarbij ondersteund door de anti-pestcoördinator.
DE DECAAN
Tijdens de opleiding doorlopen alle leerlingen een loopbaanorientatieprogramma (LOB). Dit is een verplicht onderdeel van het examen vmbo. De leerling leert door dit programma waar zijn interesses en talenten liggen. Hierdoor wordt hij in staat gesteld goed onderbouwde keuzes te maken voor vervolgonderwijs en een beroep. De decaan biedt ondersteuning aan bij de studiekeuze. De studiekeuzebegeleiding helpt de leerling bijvoorbeeld bij het maken van de juiste afwegingen voor het te kiezen vakkenpakket, zodat dit afgestemd is met de eisen van de vervolgopleiding.
De decaan organiseert activiteiten, zodat kennis bij leerlingen over vervolgopleidingen wordt vergroot. Tevens kan via de decaan een verzoek worden gedaan voor het maken van een beroepen- en interessetest. Door de decaan kan groepsgewijs, maar ook individueel voorlichting worden gegeven aan leerlingen. Ouders en leerling kunnen bij de decaan een gesprek aanvragen om informatie te verkrijgen van mogelijke vervolgopleidingen. Bij het bieden van ondersteuning bij de keuze voor de vervolgopleiding gaat de decaan uit van de wens van de leerling én de ouders, de adviezen van de docenten en de eisen die worden gesteld door de vervolgopleidingen.
PASSEND ONDERWIJS
Passend onderwijs is het realiseren dat iedere leerling op een voor hem passende wijze de mogelijkheid krijgt geboden om te kunnen leren. Dit kan vanuit de basisondersteuning, of vanuit extra ondersteuning worden georganiseerd. Voorbeelden van passend onderwijs zijn: extra begeleiding op school, aangepast lesmateriaal en/of hulpmiddelen. Ook overplaatsing naar speciaal onderwijs of praktijkonderwijs valt onder passend onderwijs. Scholen hebben de plicht om bij aanmelding voor alle leerlingen een passende onderwijsplek te vinden. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben de schoolbesturen zich verenigd in samenwerkingsverbanden.
Binnen een samenwerkingsverband werken alle scholen voor voortgezet onderwijs binnen een regio met elkaar samen. Zij maken onderling afspraken over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat alle leerlingen binnen de regio, onderwijs krijgen dat bij hen past. Doel is ervoor te zorgen dat iedere leerling een diploma naar vermogen kan behalen.
Door een samenwerkingsverband wordt een ondersteuningsplan (OP) opgesteld. Hierin is opgenomen op welke niveaus en op welke wijze er ondersteuning wordt geboden door alle scholen binnen een samenwerkingsverband.
Bij het aanbieden van passend onderwijs staat de leerling altijd centraal. Het gaat erom dat het onderwijs aansluit op de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Het kan voorkomen dat een school de gevraagde ondersteuning niet kan bieden. Als dat het geval is, wordt uitgezocht welke school binnen het samenwerkingsverband dat wel kan. Naast een ondersteuningsplan voor de regio heeft iedere school zelf een schoolondersteuningsprofiel opgesteld (SOP). Hierin staat omschreven welke zorg en voorzieningen deze specifieke school kan bieden.
De vestigingen van Vonk vallen in verschillende regio’s en onder verschillende samenwerkingsverbanden. Het schoolondersteuningsprofiel van de vestiging Alkmaar en Heerhugowaard is te vinden op de website van Vonknh.nl.
Leerlingen met een ondersteuningsbehoefte
Leerlingen waarbij is vastgesteld dat zij een ondersteuningsbehoefte hebben kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor extra faciliteiten tijdens het onderwijs, toetsing of het examen. Het toekennen van extra tijd bij toetsen en het examen is alleen mogelijk op basis van een verklaring die door een BIG geregistreerde deskundige is afgegeven. Omdat de behoefte aan ondersteuning erg kan verschillen, wordt met iedere leerling met een ondersteuningsbehoefte afzonderlijk bepaald van welke faciliteiten gebruik kan worden gemaakt.
ONDERSTEUNINGSTEAM
Binnen een vestiging is er overleg over de aan te bieden ondersteuning aan leerlingen. Hierover worden ouders, leerling, docenten geadviseerd. Deelnemers aan dit overleg zijn over het algemeen de ondersteunings- (zorg)coördinator, de mentor, de leerjaarcoördinator en de jeugd- en schoolcoach. De mentor of de leerjaarcoördinator kan een leerling aanmelden voor bespreking in het ondersteuningsoverleg.
Vanuit school wordt ook contact onderhouden met externe partijen, zoals de leerplichtambtenaar, medewerkers van jeugdzorg, de jeugdarts en de wijkagent. Het gaat dan om het Extern Ondersteunings Team (EOT) waaraan ook externe partijen deelnemen. Dit EOT heeft als doel om tot structurele samenwerking tussen de partijen te komen. Indien een leerling wordt besproken in het EOT gebeurt dit altijd in overleg met de ouder(s) en/of verzorger(s) van de leerling.
Het kan voorkomen dat het toch niet lukt een leerling de ondersteuning te bieden die de leerling nodig heeft. In dat geval wordt er gezocht naar een nieuwe, beter passende, onderwijsplek voor deze leerling. Dat gaat altijd in overleg met ouder(s). De samenwerking tussen ouder(s) en de school en de externe partners is cruciaal om dergelijke (tijdelijke) overgang naar een andere school goed vorm te geven.
MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD
Iedere school is verplicht een meldcode te hanteren voor het melden van kindermishandeling en huiselijk geweld. Indien er een vermoeden is van kindermishandeling of huiselijk geweld dan is de school wettelijk verplicht dit te melden bij de aandachtsfunctionaris en bij Veilig Thuis. Op iedere vestiging zijn aandachtsfunctionarissen kindermishandeling/huiselijk geweld aanwezig.
De aandachtsfunctionaris van de vestiging is te vinden bij de contactgegevens in deze schoolgids.
Vonk heeft een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld waarin staat omschreven hoe dergelijke melding gebeurt en welke spelregels daarvoor zijn bepaald.
JEUGD- EN SCHOOLCOACH (J&S-COACH)
Op een aantal vestigingen kunnen leerlingen gebruik maken van de diensten van een jeugd- en schoolcoach. Zie de contactgegevens in deze schoolgids. Het gaat dan om problemen omtrent het welbevinden van de leerlingen. Ouders moeten altijd toestemming geven voor een gesprek met de leerling.
ONDERWIJS OP MAAT-VOORZIENING
Alkmaar kent een OOM (Onderwijs Op Maat)-voorziening, die zich richt op leerlingen/studenten die een klas overstijgende ondersteuningsvraag hebben. Het gaat hierbij veelal over een direct aanspreekpunt, de mogelijkheid voor het nemen van een time-out en een rustige werkomgeving.
Binnen de OOM-voorziening is sprake van een eerste opvang voor leerlingen/studenten met een beperkte ondersteuningsvraag. Daarnaast worden de medewerkers van de OOM ingezet voor ondersteuningsbehoeften die intensiever of complexer zijn.
EXTERNE VERTROUWENSPERSOON
Er kan zich een situatie voordoen waarbij een leerling in aanraking komt met ongewenst gedrag. In dat geval is het mogelijk contact op te nemen met een externe vertrouwenspersoon.
De externe vertrouwenspersoon heeft geen verplichting om bij strafbare feiten en/of dreigend gevaar voor medeleerlingen en medewerkers aangifte te doen. Met andere woorden, deze persoon heeft geen aangifteverplichting.
De externe vertrouwenspersoon kan hulp bieden aan ouders en leerling, zoals advisering over de te nemen stappen, ondersteuning bij het indienen van een klacht of het doen van aangifte.
Een leerling en/of ouders kunnen zelf rechtstreeks contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon. Zie de contactgegevens in deze schoolgids.
In het geval van seksuele intimidatie en seksueel misbruik, fysiek en psychisch geweld, discriminatie en radicalisering is rechtstreeks contact opnemen met een vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie ook een mogelijkheid.
HET PROTOCOL MEDISCH HANDELEN
Bij Vonk wordt medisch handelen of medicijnverstrekking aan leerlingen volgens het protocol Medisch handelen
Vonk Alkmaar Drechterwaard 10 1824 EX Alkmaar 072 561 09 34 www.vonknh.nl/vmbo/alkmaar
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.