Verzuim, verlof en schoolverlaten
- Verzuim en verlof
- Leerplicht en kwalificatieplicht
- Voortijdig schoolverlaten
VERZUIM
De spelregels rondom verzuim zijn na te lezen op de website.
Te laat komen
Een leerling die te laat op school of in de les komt (met of zonder geldige reden), moet zich melden bij de verzuimcoördinator. Bij herhaald te laat komen wordt actie ondernomen. Leerlingen worden geïnformeerd over de specifieke regels die hiervoor gelden. Als de leerling om welke reden dan ook verhinderd is om tijdig, of in het geheel niet, op school te komen, wordt van de ouders verwacht, dat zij de school via de ouderapp, telefonisch of door middel van een absentiebriefje informeren vóór aanvang van de lessen. Afspraken (bijvoorbeeld tandartsbezoek) moeten zoveel mogelijk buiten schooltijd worden gemaakt.
Ziek
Het is van belang dat ouders vóór aanvang van het eerste lesuur van de leerling de ziekmelding doorgeven. Wanneer een leerling weer beter is en naar school komt, moet bij de balie een door de ouders ondertekend betermeldingsbriefje/absentiekaart worden ingeleverd.
Als een leerling tijdens schooltijd ziek wordt en naar huis wil, kan dat alleen met toestemming van een ouder. De leerling meldt zich dan aan de balie, waar zijn/haar ouders worden gebeld. Na toestemming van een ouder mag de leerling naar huis. Zodra de leerling thuis is gekomen, laat hij/zij een ouder naar school bellen, zodat de school weet dat de leerling veilig is aangekomen.
Vooral bij (school)examens is het van essentieel belang dat een leerling tijdig ziekgemeld wordt. Als de ziekmelding (of te laat melding) niet voor de start van het (school)examen gedaan is, wordt dat gezien als een onregelmatigheid bij examen. Er wordt dan het cijfer 1 opgelegd. (Zie hiervoor het Examenreglement).
Langdurig ziek
Indien de leerling langere tijd niet naar school kan komen, wordt er samen met de ouders/verzorgers bekeken hoe het onderwijs, rekening houdend met de ziekte, wordt voortgezet. De jeugdarts wordt hierbij ingeschakeld. Het is de wettelijke plicht van een school om voor elke leerling, ook als hij/zij ziek is, te zorgen voor onderwijs. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat de leerling in deze situatie contact blijft houden met de klasgenoten en de leerkrachten. De leerling moet weten en ervaren dat hij/zij ook dan meetelt en erbij hoort. Het continueren van het onderwijs, aangepast aan de problematiek, is onder andere belangrijk om leerachterstanden zoveel mogelijk te voorkomen en sociale contacten zo goed mogelijk in stand te houden.
Ongeoorloofd verzuim (spijbelen)
Als wordt geconstateerd dat een leerling regelmatig afwezig is, of vaak een uur spijbelt, dan stelt de school de leerplichtambtenaar hiervan op de hoogte. De leerplichtambtenaar stelt dan een onderzoek in naar de oorzaak van het verzuim en neemt contact op met de school, de ouders en de leerling. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken onderneemt de leerplichtambtenaar verder actie. Zie voor meer informatie het document spelregels rondom verzuim en het leerlingenstatuut Ongeoorloofd verzuim en alle verzuim waarbij de leerplicht in gevaar komt, wordt door de vestiging gemeld via het verzuimloket van DUO. De meldingen aan het verzuimloket worden automatisch gekoppeld aan de betreffende leerplichtambtenaar /RMC-coördinator.
VERLOF Verlof moet altijd vooraf worden aangevraagd. Er zijn drie mogelijkheden:
- verlof vanwege godsdienst of levensovertuiging;
- verlof vanwege gewichtige omstandigheden
- extra vakantieverlof.
Verlof voor religieuze feestdagen
Verlof aanvragen voor religieuze feestdagen is mogelijk. Het betreft dan verlof voor plichten die voortvloeien uit religie of levensovertuiging. Hiervoor is uitsluitend verlof mogelijk voor de (officiële) feestdag zelf. Het verlof wordt minimaal 2 werkdagen van tevoren, schriftelijk aan de directeur van de school gemeld.
Verlof vanwege gewichtige omstandigheden
Extra verlof vanwege andere redenen dan ziekte (gewichtige omstandigheden) dient, indien mogelijk, minimaal 15 werkdagen van tevoren bij de vestigingsdirecteur te worden aangevraagd. De leerplichtambtenaar adviseert in geval van twijfel. Aanvragen voor extra verlof van meer dan tien dagen worden door de leerplichtambtenaar behandeld. Natuurlijk kunnen er (familie)omstandigheden voorkomen, waardoor van deze regels moet worden afgeweken. Ouders kunnen hierover contact opnemen met de vestigingsdirecteur.Natuurlijk kunnen er (familie)omstandigheden voorkomen, waardoor van deze regels moet worden afgeweken. Ouders kunnen hierover contact opnemen met de vestigingsdirecteur.
Verzoeken om extra vakantieverlof
Verzoeken om af te wijken van de vastgestelde schoolvakanties worden in het algemeen niet ingewilligd. Dit geldt ook voor verzoeken om extra vrij in verband met weekenduitstapjes, vroegtijdig vertrek vanwege vakantiedrukte en verzoeken om te mogen verzuimen vanwege werkomstandigheden op het ouderlijk bedrijf. De regelgeving door de overheid maakt het vrijwel onmogelijk aan dergelijke verzoeken te voldoen. Slechts in zeer bijzondere gevallen - na overleg van de vestiging met de leerplichtambtenaar - kan van deze regels worden afgeweken. Een verzoek dient minimaal acht weken van tevoren bij de vestigingsdirecteur te worden ingediend. Hiervoor moet gebruik worden gemaakt van het aanvraagformulier buitengewoon verlof, te verkrijgen bij de administratie van de vestiging of via de website van de gemeente.
Alle scholen voor het voortgezet onderwijs hanteren dezelfde gedragslijn. Vakantieverlof mag maar éénmaal per schooljaar worden verleend. Vakantieverlof van meer dan tien schooldagen wordt door de leerplichtambtenaar behandeld. Vakantieverlof mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Inhalen toetsen
Als een leerling met een geldige reden (artsbezoek, ziekte, verlof) afwezig is, dan kan het voorkomen dat hij/zij een proefwerk of iets dergelijks mist. Voor leerjaar 1 en 2 vermeldt de mentor welke regels gelden omtrent het inhalen van toetsen. Voor leerjaar 3 en 4 staat dit in het examenreglement. Bij een geoorloofde afwezigheid, is het inhalen van een schoolexamen mogelijk. Bij ongeoorloofde afwezigheid bij een schoolexamen kan de directeur een maatregel opleggen conform artikel 4 Examenreglement. Dit kan betekenen dat de leerling het cijfer 1 krijgt voor het niet gemaakte schoolexamen. Het is daarom belangrijk dat de leerling tijdig absent wordt gemeld.
LEERPLICHT EN KWALIFICATIEPLICHT
Er geldt een volledige leerplicht tot en met het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt. Daarnaast geldt een kwalificatieplicht tot een startkwalificatie is behaald. Een startkwalificatie is een vwo-, havo of mbo-niveau 2-diploma.
VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN
Vonk streeft ernaar het aantal voortijdig schoolverlaters te beperken en neemt al sinds 2008 deel aan diverse convenanten. Meer informatie over voortijdig schoolverlaten en de afgesloten convenanten is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vsv.
> De inrichting van het onderwijs
> Maatschappelijke betrokkenheid
> Een veilige & prettige leeromgeving
Vonk Purmerend Aletta Jacobslaan 1 1442 AG Purmerend 0299 45 45 45 vonknh.nl/vmbo/purmerend
Deze schoolgids is met de grootste zorg samengesteld. Mocht u echter constateren dat de informatie onjuist of onvolledig is, dan vernemen wij dat graag.